Mijn reisadvies is veranderd, wat nu?

De zomervakantie is volop in gang en jouw welverdiende vakantie is bijna in zicht. Wekenlang kijk je uit naar jouw geplande vakantie maar plots voor vertrek is het reisadvies veranderd. Om jou zo goed mogelijk te informeren, hebben wij alles wat je moeten weten over het reisadvies en de ontwikkelingen ervan vermeld in deze blog. Wil jij weten hoe je moet handelen tijdens een verandering? Lees de blog verder.

Mijn reisadvies is geel

De meeste landen binnen Europa hanteren op dit moment een geel reisadvies. Een geel reisadvies geeft aan dat er binnen een land verschillende veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. Het gele reisadvies is geen belemmering voor de reis waardoor je veilig kan afreizen naar het land van bestemming. De veiligheidsmaatregelen kunnen per land verschillen met de maatregelen in Nederland. Daarom is het belangrijk om voor vertrek goed in te lezen welke veiligheidsmaatregelen er spelen in het land van bestemming. In Nederland ben je bijvoorbeeld niet verplicht om in het openbaar een mondkapje te dragen maar dit kan in het buitenland wel voorkomen. Belangrijk om te weten is dat een reisadvies per dag kan veranderen. Het is dus geen garantie dat tijdens jouw verblijf in het buitenland het reisadvies geel blijft. Bespreek goed van tevoren met jouw reisorganisatie wat de mogelijkheden zijn tijdens het veranderen van het reisadvies.

Mijn reisadvies is veranderd naar oranje

Sommige landen binnen Europa maar voornamelijk buiten Europa hebben een oranje reisadvies. Het oranje reisadvies adviseert mensen alleen te reizen als dit noodzakelijk is. Binnen het land van bestemming zijn er ernstige veiligheidsmaatregelen getroffen waardoor er voor reizigers een gevaarlijke situatie kan ontstaan. De vakantiereizen worden door het miniserie van Buitenlandse Zaken niet gezien als een noodzakelijke reis. Hierdoor kan het voorkomen dat de reis voor vertrekt geannuleerd wordt door de reisorganisatie. Wil jij weten waar jij recht op hebt tijdens een annulering door de reisorganisatie? Neem contact met ons op en ontdek wat jouw rechten zijn tijdens een annulering.

Een andere situatie die kan voorkomen is dat tijdens het verblijf in het buitenland het reisadvies van geel verandert naar oranje. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt jou aan om alle vertrekmogelijkheden goed na te gaan. Hou alle ontwikkelingen binnen het land waar jij je bevindt in de gaten. Het kan namelijk voorkomen dat het land maatregelen treft waardoor er gevolgen kunnen zijn op jouw terugreis. Als dit de situatie is waar jij je in bevindt, neem dan contact op met de reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij of reisverzekering. Zij kunnen jou het beste adviseren welke mogelijkheden het beste zijn. Meer informatie over de mogelijkheden tijdens deze situatie zijn te lezen via de ANWB.

Mijn reisadvies is veranderd naar rood

Enkele landen buiten Europa hanteren op dit moment een rood reisadvies. Bij rood reisadvies zijn er ernstige veiligheidsmaatregelen getroffen waardoor er voor reizigers een levensbedreigende situatie kan voorkomen. Deze adviezen komen vaak voor in een gebied met oorlog maar vanwege Covid-19 zitten sommige landen ook zonder oorlog op slot. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert niet naar deze gebieden af te reizen. Ben jij op dit moment in een land waarbij het reisadvies rood is? Neem zo snel mogelijk contact op met de reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij of reisverzekering en zorg voor een veilig onderkomen. Om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het buitenland heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken de Reisapp ontwikkeld. In de app zijn alle reisadviezen en ontwikkelingen per land te lezen.

Een reisadvies is niet bindend

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is dagelijks bezig om het reisadvies goed mogelijk samen te stellen. Dit doen zij door contact te leggen met andere miniseries, andere landen binnen de EU, inlichtingsdiensten, lokale autoriteiten en bedrijven en andere organisaties. Dit reisadvies zorgt ervoor om de risico’s binnen een land zo goed mogelijk in te schatten. Uiteindelijk blijft het reisadvies een hulpmiddel en is het niet bindend om wel of niet te reizen. Het blijft jouw eigen verantwoordelijkheid om te reizen naar het buitenland tijdens een oranje of rood reisadvies.

Ondanks dat het reisadvies niet bindend is, is er wel een grote mogelijkheid dat de reisorganisatie de reis kan annuleren. Bevind jij je in deze situatie? Dien dan een claim in en vraag jouw geld terug.

Wist je dat je ook oude claims kan indienen voor particuliere en zakelijke reizen? Heb jij in het verleden te maken gehad met vertragingen, annuleringen en overboekingen? Dien dan alsnog via deze link jouw claim in en wij zoeken uit of je recht hebt op een vergoeding. 

Vind jij het ook belangrijk dat wij opkomen voor jouw rechten? Volg ons op social media, meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Share this post

Aanverwante blogs

Nieuwsbrief

Wij staan voor transparantie, rechtvaardigheid en efficientie. Daarom willen wij ervoor zorgen dat iedereen op de hoogte is van zijn/haar rechten en weet wat voor diensten wij aanbieden en waarom. Wij bepalen niet de wet, maar wij helpen jou wel te krijgen waar je volgens de wet recht op hebt.